2011. jan. 11.

Újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés

Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. A tevékenységre használt angol szó, a recycling, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag stb. folyamatban. Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük a felhasznosítás (upcycling) és a lehasznosítás (downcycling) fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki. Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra (pl. autógyártáshoz). Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen.
Ezt a folyamatot otthon, apróságokkal is elősegíthetjük. A szerves hulladékot komposztálni érdemes, a műanyagokat újra az eredeti céljukra használni, mint pl a fél literes palackok, vagy kreatív módon más tárolót, díszt, valamilyen eszközt is lehet belőlük készíteni.
Ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, akkor is előremozdítjuk az újrahasznosítás folyamatát. Azzal, hogy heti 2-3 zacskónyi szemetünket szétválogatjuk hulladék anyaga szerint, költségeket, energiát és időt is spórolunk, nekünk mégsem kerül semmibe az a néhány nem megszokott kézmozdulat. A lentebb látható videón a munkások teszik ezt meg, de itthon egyre több helyen van szelektív hulladékgyűjtő, amibe nekünk külön kell elhelyezni szemetünket.
Nagyon fontos, hogy a használt elemeket, akkumulátorokat (nagyon veszélyes hulladék) NE dobjuk kukába, mert ezeknek van kijelölt gyűjtőhelyük. Érdemes megnézni a helyi nagyobb boltokat, bevásárlóközpontokat, mert rendszerint ott mindig található ilyen elemtartó.
Saját újrafelhasználású tárgyak képei várhatóak itt a honlapon, de szívesen várjuk a Ti ötleteiteket is.(Forrás, ötlet: Wikipédia)

0 hozzászólás:

 
Design by Free WordPress Themes