2011. febr. 22.

A népességrobbanás környezeti hatásai

Véget nem érő tanulmányokat lehetne írni ebben a témában, de most elégedjünk meg a lent látható grafikonon található adatokkal. Tény, hogy 1950 óta, mindössze ötven év alatt több, mint megkétszereződött a Föld lakossága. A hatalmas embertömeg szükségleteinek és (sajnos) leginkább igényeinek kiszolgálására, valamint azok kihasználására ész nélkül bővítették az iparosok üzemeiket, jöttek a bankok, millióféle termék (melyek ugyanazt a célt szolgálják) és ez mind csak a pénz és a haszon növelésének érdekében. Arra még nem sokan gondoltak 50-60, vagy 100 éve, hogy ennek nem lesznek egészséges következményei természeti környezetünkre nézve. A demográfiai robbanásból adódó környezetterhelés olyan probléma, melyet nehéz megoldani és ami egyben a legnagyobb környezetvédelmi kérdés....


Forrás: U.S. Census Bureau, Population Division
Emberek létszáma most (közelítés):

Véget nem érő tanulmányokat lehetne írni ebben a témában, de most elégedjünk meg a fent látható grafikonon található adatokkal. Tény, hogy 1950 óta, mindössze ötven év alatt több, mint megkétszereződött a Föld lakossága. A hatalmas embertömeg szükségleteinek és (sajnos) leginkább igényeinek kiszolgálására, valamint azok kihasználására ész nélkül bővítették az iparosok üzemeiket, jöttek a bankok, millióféle termék (melyek ugyanazt a célt szolgálják) és ez mind csak a pénz és a haszon növelésének érdekében. Arra még nem sokan gondoltak 50-60, vagy 100 éve, hogy ennek nem lesznek egészséges következményei természeti környezetünkre nézve. A demográfiai robbanásból adódó környezetterhelés olyan probléma, melyet nehéz megoldani és ami egyben a legnagyobb környezetvédelmi kérdés. Kutatók szerint a Föld körülbelül 10-11 milliárd embert lenne képes eltartani, amennyiben nem szennyezzük el annyira, hogy a saját életfeltételeinket már ne tudja ellátni. Embertársainknak nem szabhatjuk meg, hogy mennyit szülhetnek, bár erre vannak állami intézkedések a világ sok területén. A népességszabályozás ha úgy vesszük "embertelen" cselekedet, de ezt a természet is meg tudja oldani...
Az ábra szerint 2050-re érjük el a 9 milliárdos létszámot, egyre csökkenő ütemű szaporulat mellett. Addig még van 40 évünk, de nem áll rendelkezésünkre ennyi idő, hogy a természettel harmonikus életmódot vegyünk fel. Már világszerte minden politikus és vezető is belátta, hogy az egyetlen út a túléléshez a környezettudatos társadalom kiépítése. Ennek érdekében már ma el kell kezdeni úgy élni, hogy a természetet minél kevésbé terheljük.
A világ változik, a természet formál és sokkal erősebb, mint azt hinnénk, védekezni nem tudunk csapásai ellen. Éppen ezért kell vele együtt haladni, alkalmazkodni, tisztelni és kíméletesen bánni vele, mert ha homlokegyenest ellene haladunk, sokkal erősebbet üt vissza.
Itt már nem az a kérdés, hogy ki mennyire "hippi", meg hogy mennyire divatos a környezettudatosság, vagy "zöld" életmód. Tény, hogy ez az egyetlen út, amin tovább lehet haladni és aki nem is foglalkozik ezzel, az is megtapasztalja majd kicsit később állami szabályozásokon, törvényeken keresztül, hogy megéri tisztán, egészségesen és nem pazarló módon élni.

Creative Commons Licenc
Írta:Séra Zoltán
Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported License.

1 hozzászólás:

Szilvia írta...

A népességrobbanás környezeti hatásaival foglalkozik többek között Simonyi Gyula is, a BOCS Alapítvány elnöke. Több publikációja is megjelent. Akit érdekel ez a téma, annak ajánlom az írásait.

 
Design by Free WordPress Themes