2011. ápr. 2.

Algák állíthatják meg a globális felmelegedést?

... Különös zöld trutyi folyik át egy átlátszó csövekkel teli üvegházon, akárcsak egy régi Star Trek epizódban, és ez a zöld valami sötétedik és sűrűsödik, mint egy őrült tudós biofegyvere ...

Algae

Ez nem egy Sci-fi horrorfilm jelenete, hanem az emberiség egyik legambiciózusabb kísérlete a globális felmelegedés ellen. Mivel Kína a világ legnagyobb üvegházhatású gáz-kibocsájtó, így ésszerű, hogy itt fejlesztették ki az algákat nemző bioreaktort, mellyel kinyerhetik a levegő széndioxidtartalmát és felhasználhatják bioüzemanyag, biokomposzt, illetve takarmány előállítására.

Az algák sokkal gyorsabban képesek felvenni a széndioxidot, mint a fák, ráadásul ezek a leggyorsabban növekvő organizmusok. A kutatók 3 éven belül 100 hektárosra akarják bővíteni az alga üvegházat, emellett a pentagon is kísérletezik az algareaktorral az amerikai hadsereg évi 60-70 millió hordónyi kőolajfogyasztásának csökkentése érdekében, illetve Izraelben 2020-ra ígérik a világ legnagyobb algareaktorának megépítését, és algából készült bioüzemanyagok forgalmazását.

Algal fuel growing in open ponds in Israel

Az alga elégetésekor ugyan keletkezik széndioxid, de csupán annyi, amennyit növekedése során felvett, így nem terheli a környezetet. Mivel kutatások is kimutatták, hogy az alga alapú diesel használatával több, mint 50%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátás érhető el a hagyományos diesellel szemben, az amerikai kormány 80 millió dollár jutalmat adott az új generációs alga és biomassza kutatásokra.

Ha a technológia tökéletesítődik és olcsóbb lesz, akkor remélhetőleg a kisebb országok számára is elérhetővé válik, felváltva a fosszilis energiahordozók használatát. Persze az is előfordulhat, hogy elakad a fejlesztés, és feledésbe merül a technológia, mint sok másik megoldás, ami a kőolajnak akart alternatívájaként szolgálni…

forrás: Guardian

N.

0 hozzászólás:

 
Design by Free WordPress Themes