2012. márc. 20.

Almabor

Mostanában már Magyarországon is kaphatóak számos helyen, különböző gyártók almaborai, amiket angolul cider néven ismerhetünk. Ez a kellemes ízű, frissítő, alacsony alkohol tartalmú ital tökéletes szomjoltó az év minden időszakában. Egyben egy jó alternatíva az almát termelők számára is, ha a termést nem sikerül eladni, vagy elfogyasztani.

Elkészítése hihetetlenül egyszerű és olcsó, bárki nekiláthat. Sokminden nem is szükségeltetik hozzá. Egy adag almaborhoz kell egy kiló alma, egy kiló cukor és 5 liter víz (természetesen az adag sokszorozható, tehát lehet pl 3kg alma, 3kg cukor, 15l víz).
A cukrot feloldjuk vízben, beleöntjük egy nagyobb befőttesüvegbe, vagy bármi erre a célra alkalmas edénybe, amiben kényelmesen elférnek a hozzávalók. Ezt követően az almát kicsutkázzuk, lereszeljük és a reszeléket hozzáadjuk a cukros vízhez. Az edényt lazán letakarjuk egy ronggyal, majd árnyékos, a szobahőmérsékletnél kicsit hűvösebb helyre tesszük. Ezután 10 nappal, a lét leszűrjük és visszatöltjük a folyadékot az edénybe, hogy az érés a következő 3-4 hét alatt befejeződhessen és az almaborunk letisztulhasson. Ha letelt a 3-4 hét (kinek mennyi szimpatikus), a cider palackozható, fogyasztható. Amennyiben a palackozás után a cidert 60-70 fokos vízfürdőbe merítjük, az hosszabb ideig őrzi meg szavatosságát.

Az almabor nem csak ízletes italként fogyasztható, hanem az alma számos, köztudottan pozitív élettani hatása miatt egészségmegőrző szerként is tekinthetünk rá. Szokás melegen illetve hidegen is fogyasztani, kinek melyik szimpatikusabb.

0 hozzászólás:

 
Design by Free WordPress Themes