2011. dec. 14.

2012 - Van benne valami...

Az utóbbi évek egyik legtöbbet emlegetett témája a pénzügyi válságon és a politika történésein kívül talán a 2012-es évet övező sokféle jóslat. Hallhattunk maja kalendárium lejártáról, mely egy új periódust jelent az ő időszámításukban, becsapódó meteorokról, űrlényekről, katasztrófákról. Ezek nagy része eltúlzottnak tűnik, vagy elképzelhetetlennek, azonban érdemes odafigyelni a tudományos bejelentésekre, előrejelzésekre.

Manapság már egyre több és pontosabb információt tudnak a kutatók felmutatni a Föld változásairól, illetve a világűr hatásairól, melyek veszélyeztethetik eddigi életvitelünk menetrendjét, vagy globális szinten változtathatnak meg dolgokat. Itt nem csak az éghajlatváltozásról van szó, hanem annál sokkal gyorsabban bekövetkező, kivédhetetlen történésekről.
A teljesség igénye nélkül szemezgessünk ezekből az előrejelzésekből.
A NASA bejelentése szerint nagyjából ezer olyan egy kilométernél nagyobb átmérőjű kisbolygó (az annál kisebbek számáról nem is beszélve) kering a világűrben, melyek veszélyt jelentenek bolygónkra. Ugyan az esély arra kicsi, hogy el is találja egy, viszont katasztrofális következményekkel járna, akár a földi élet nagy részének pusztulásához is.
A másik föntről érkező hatás a napkitöréseknek köszönhető. Ha az ekkor kilökődött részecskék elérik bolygónkat, az a felső légkörben növekvő sugárzást (röntgen- és gammasugárzás), a magnetoszférának ütközve mágneses viharokat okozhatnak (ez miatt keletkezik a sarki fény is). Ezek a viharok az elektromos berendezésekben tehetnek kárt, a sugárzás viszont az élőlényekre is veszélyes lehet.

Az égi veszélyek mellett számolnunk kell a vulkáni aktivitással, mely nagyobb fenyegetést jelent és a kitörés bekövetkezésének is nagyobb az esélye. Egy komoly példa erre az izlandi Katla vulkán. Idén nyáron egy apróbb kitörés következménye az volt, hogy a közelben található gleccser megolvadt és a vízáradat használhatatlanná tette az ország két végét összekötő egyetlen útvonalat. Ez valószínűleg egy nagyobb kitörés előfutára lehetett, ezért aktívan figyelik a vulkán tevékenységét. A komolyságát a dolognak az Izlandi Egyetem földtani tanszékének vezetője is nyomatékosította. Elég visszagondolnunk a szintén Izlandon található Eyjafjallajökull vulkán kitörésének hatásaira, amikor Európában leállt miatta a légi közlekedés, pedig az állítólag nem is számított olyan veszélyes esetnek.
Érdemes odafigyelni a Yellowstone Nemzeti Parkban lévő Yellowstone kaldera felszínének rohamos emelkedésére is (évente 7 cm), mely a mélyben rejtőző magma nyomására történik. Ugyan ez még nem előjele egy hatalmas kitörésnek, de ha a világ számos részén nő a vulkáni aktivitás, az a nagyobb kitörések lehetőségét is magában hordozza.

Ezek ellen védekezni nem tudunk, tehát el kell fogadnunk őket úgy, ahogy vannak. A Föld történetében sokszor előfordultak már hatalmas katasztrófák, amik a jövőben is várhatóak. Nem számít, hogy eddig mennyire környezetbarát módon éltünk, vagy, hogy mennyire fogunk. Vannak dolgok, amiket nem befolyásolhatunk, de mégis megéri a természettel harmóniában élni, kivéve, ha hamarabb akarunk eltűnni a Föld színéről.


Barringer-kráter
forrás: NASA

0 hozzászólás:

 
Design by Free WordPress Themes