2012. febr. 22.

Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske

Gondolkodnak-e még a mai rohanó világban a szülők és a leendő szülők azon, hogy gyermekeik milyen játékokon nevelkedjenek? Erről sajnos nem sok felmérés és cikk jelenik meg az interneten és a nyomtatott médiában sem.

Érdemes elgondolkodnunk pedig ezen, hiszen a játék a legfontosabb "eszköz" és időtöltés egy gyermek számára. Ezen időtöltés segít megismerni az anyagokat, általában fejleszti a kézügyességet, a test izomzatát és a világ megismeréseként is szolgál kicsiben. Természetesen ma már hatalmas teret hódítottak a számítógépek, a videojátékok, a közösségi oldalak, melyek fontosak a modern világban való manőverezéshez, viszont nem szabad, hogy a kis ember idejének legnagyobb részét az ezekkel való foglalatosság töltse ki.
A régi gyermekjátékok mára szinte elfeledettek, pedig sokszor tárgy sem kell hozzá, hanem egy kis csapat, régi és leendő barátok. Az egymással való játék az egyik leghasznosabb a gyermek számára, mert ezzel a kommunikációs képességek fejlődnek és a társadalomba, csapatba való beilleszkedés is könnyebb lesz számára a későbbiekben. Régen még a kesztyűbáb is nagyon jó szórakozás volt, ma már ez a mulattató időtöltés sem jellemző.

Sajnos a kisemberek is áldozatai lesznek a jelenlegi pénz és kereskedelem központú világnak, így nagyon ritkán jut el hozzájuk hagyományos játék, vagy ha óvodában, általános iskolában még készítenek is ilyeneket - hozzátenném természet adta anyagokból, vagy újrahasznosítással -, akkor sem őrzik meg ezekről az emlékeket, mivel a média sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a bevételi forrásként szolgáló műanyag "gagyik"-ra és hangzatos, látványos reklámokkal kelt ezekre vágyat a gyermekben.

Ha a másik oldalról szemléljük a 21. század játék kérdését, akkor elkerülhetetlen a számítógép jelenléte a gyermek életében, akár már születésétől fogva. Tény, hogy ők már egy olyan technikai környezetben nőnek fel, ahol ezek ismerete elengedhetetlen, amit természetesen csak gyakorlással és ezek használatával érhetnek el. Ez a korszakunkkal jár, s lehet, hogy így van ez jól.

Csakis a mi döntésünk, hogy milyen játékszerekkel lepjük meg gyermekeinket. Nekünk kell mérlegelnünk, hogy mi a legfontosabb szempont. Adjunk erőszakra nevelő környezetkárosító eljárással készült műanyag játékokat? Ezek helyett inkább a fajáték a helyes választás? Esetleg üljünk le gyermekünkkel és hajtogassunk, bábozzunk, vagy hagyományos játékokat készítsünk? Vagy pedig hadd üljön a gép előtt, addig sem csinál semmi rosszat és biztonságban tudjuk Őt? Válasszon a gyermekünk? A döntés a miénk, de mint mindenben, itt is egyre több tényezőre kell figyelnünk és egyensúlyt létrehozni a játékfajták arányában.


Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul: www.teszvesz.hu/bloggerverseny Jelentkezz Te is!

2 hozzászólás:

Elrenor írta...

Nagyon tetszik ez az írás. Én folyamatosan próbálom a férjemnek "adagolni", hogy dobjuk ki, vagy legalább tegyük el a sok, főleg ajándékba kapott műanyag, zenélő kütyüt, és készítsünk nekik magunk játékot (van egy jó könyvünk is: http://moly.hu/konyvek/pamela-peake-hogyan-keszitsunk-jatekot ajánlom mindnekinek), vagy minden rokonnak szóljunk, hogy ezentúl csak fajátékot szeretnénk szülinapra/Karácsonyra... (Ez utóbbi már a lego kivételével működik nagyjából).
Szerencsére a mi gyerekeink Waldorf oviba fognak menni (a nagyobbik szeptemberben kezdi), és ott csak természetes, saját készítésű játékok vannak, és ez nagyon jó.

Layne Mortenson írta...

Nagyon jó hallani, hogy vannak, akik felelősséggel nevelik gyermeküket. Sajnos olyan érzésem van, hogy az utcákon sok helyen tiszteletlen és nemtörődöm fiatalokat látni, akiknek a divat az értékadó rend, nem pedig a hagyományaink és a fenntartható életmód. Ez sajnos a nevelésen múlik leginkább, de ugye kinek van ideje és energiája arra, ami a legfontosabb? Nekik is meg kellene mutatni, hogy változás, fejlődés kell, ha szeretnének egészséges családot a későbbiekben.

 
Design by Free WordPress Themes