2011. dec. 30.

Hogyan kezdjük az új évet?

Mindenki tapasztalhatta már, hogy a szilveszteri ünneplés után hatalmas hulladékhegyek lepik el az utcákat. Otthonunkban, vagy a helyen, ahol éjszakáztunk óhatatlanul is összegyűlik egy-két zsák szemét, az üvegekről, flakonokról, dobozokról nem is beszélve.
Elképzelhető, hogy elkeserítő látvány fogad reggel. 2012, Január 1, az év első elvégzendő feladata: takarítás. Ekkor nem szívesen figyelünk a szelektálásra, pedig ez ünnepekkor is fontos lenne. A mennyiség ne rettentsen el.
Aki pedig előrelátó, az elhelyez pár papírdobozt az egyik sarokban és az érkező vendégek számára eligazítást tart arról, hogy a különböző csomagolásokat hova kell majd elhelyezni kiüresedésük esetén. Ha reggelre mégis szemétdombon ébredne a csapat, akkor egy közös takarítás és válogatás tökéletes alkalom lehet a józanodásra és az éjjel történt események felidézésére.
Kezdjük az évet tisztán, amit lehet hasznosítsunk újra! A visszaváltott üvegekkel pedig mindenki jól jár!

Jövőre újra jelentkezünk, még több újdonsággal, tippekkel és szeretettel várunk titeket!
Sikerekben és boldogságban gazdag Újévet kíván minden kedves olvasójának a Föld Info!



2011. dec. 29.

Oroszlánkölykök Magyarországon

A Kecskeméti Vadaspark oroszlán párja négy kölyöknek adott életet idén télen. Meru a hím és Lungu a nőstény oroszlán harmadik alkalommal örvendeztette meg a világot, így most három fiú valamint egy lány oroszlánnal lett gazdagabb a Föld. Ők most negyven naposak, s ki tudja mennyi kaland vár rájuk a jövőben. Talán világot járnak, talán egyszer ők is szabadon vadászhatnak, mint őseik.

Kép: Ujvári Sándor
Forrás: MTI

2011. dec. 23.

Kellemes ünnepeket kíván a Föld Info!

Békés és boldog Karácsonyt kívánunk minden kedves látogatónak!
Reméljük, hogy a karácsonyi boldog pillanatok nem feledtetik el azt, hogy vigyáznunk kell a természetre. Neki köszönhetjük a fenyőt is, ami most mindenkinél díszeleg. A műanyag gyártása is természet adta alapanyagokból indul. :)
Egy apró kis ajándékkal is készültünk, mely a következő linkre kattintva nagy méretben is letölthető.
Háttérkép

2011. dec. 20.

Halálcsatornák

Az unió által is támogatott több száz milliós öntözőcsatorna rekonstrukciós projekt sok halálos áldozatot követelt Fábiánsebestyén közelében. A csatornameder műanyag fóliával való borítása valószínűleg jó ötletnek tűnt a szakemberek szemében, ám ezzel egy olyan probléma jött világra, amire az állatok nem számítottak. Patáik, apró karmaik ugyanis jól csúsznak ezen a nedves műanyagon, így lépcső híján a mederből való kijutás lehetetlen feladattá vált. Ez végkimerültséghez, fulladáshoz vezetett. A termőföldek öntözése így a nyilván nem egészséges vízből kell, hogy történjen, amennyiben nem oldják meg a problémát.
Sajnos ez a projekt nem minősíthető környezetvédelmi és természetvédelmi szempontból, és a méltó büntetést remélhetőleg ki fogják szabni a felelősöknek.
A következő videókon látható a meggondolatlanság eredménye.


NAGY FELBONTÁSÚ KÉPEK ITT
Videók forrása: Youtube

2011. dec. 18.

Hazai termék

A következő videót érdemes megtekinteni. A tanulság az, hogy magyar termék vásárlásával nem csak hazánk gazdaságának teszünk jót, hanem a környezetünknek is. Érdemes kijárni a piacra, de óvatosnak kell lenni ott is.

Megnyitás új ablakban

2011. dec. 14.

2012 - Van benne valami...

Az utóbbi évek egyik legtöbbet emlegetett témája a pénzügyi válságon és a politika történésein kívül talán a 2012-es évet övező sokféle jóslat. Hallhattunk maja kalendárium lejártáról, mely egy új periódust jelent az ő időszámításukban, becsapódó meteorokról, űrlényekről, katasztrófákról. Ezek nagy része eltúlzottnak tűnik, vagy elképzelhetetlennek, azonban érdemes odafigyelni a tudományos bejelentésekre, előrejelzésekre.

Manapság már egyre több és pontosabb információt tudnak a kutatók felmutatni a Föld változásairól, illetve a világűr hatásairól, melyek veszélyeztethetik eddigi életvitelünk menetrendjét, vagy globális szinten változtathatnak meg dolgokat. Itt nem csak az éghajlatváltozásról van szó, hanem annál sokkal gyorsabban bekövetkező, kivédhetetlen történésekről.
A teljesség igénye nélkül szemezgessünk ezekből az előrejelzésekből.
A NASA bejelentése szerint nagyjából ezer olyan egy kilométernél nagyobb átmérőjű kisbolygó (az annál kisebbek számáról nem is beszélve) kering a világűrben, melyek veszélyt jelentenek bolygónkra. Ugyan az esély arra kicsi, hogy el is találja egy, viszont katasztrofális következményekkel járna, akár a földi élet nagy részének pusztulásához is.
A másik föntről érkező hatás a napkitöréseknek köszönhető. Ha az ekkor kilökődött részecskék elérik bolygónkat, az a felső légkörben növekvő sugárzást (röntgen- és gammasugárzás), a magnetoszférának ütközve mágneses viharokat okozhatnak (ez miatt keletkezik a sarki fény is). Ezek a viharok az elektromos berendezésekben tehetnek kárt, a sugárzás viszont az élőlényekre is veszélyes lehet.

Az égi veszélyek mellett számolnunk kell a vulkáni aktivitással, mely nagyobb fenyegetést jelent és a kitörés bekövetkezésének is nagyobb az esélye. Egy komoly példa erre az izlandi Katla vulkán. Idén nyáron egy apróbb kitörés következménye az volt, hogy a közelben található gleccser megolvadt és a vízáradat használhatatlanná tette az ország két végét összekötő egyetlen útvonalat. Ez valószínűleg egy nagyobb kitörés előfutára lehetett, ezért aktívan figyelik a vulkán tevékenységét. A komolyságát a dolognak az Izlandi Egyetem földtani tanszékének vezetője is nyomatékosította. Elég visszagondolnunk a szintén Izlandon található Eyjafjallajökull vulkán kitörésének hatásaira, amikor Európában leállt miatta a légi közlekedés, pedig az állítólag nem is számított olyan veszélyes esetnek.
Érdemes odafigyelni a Yellowstone Nemzeti Parkban lévő Yellowstone kaldera felszínének rohamos emelkedésére is (évente 7 cm), mely a mélyben rejtőző magma nyomására történik. Ugyan ez még nem előjele egy hatalmas kitörésnek, de ha a világ számos részén nő a vulkáni aktivitás, az a nagyobb kitörések lehetőségét is magában hordozza.

Ezek ellen védekezni nem tudunk, tehát el kell fogadnunk őket úgy, ahogy vannak. A Föld történetében sokszor előfordultak már hatalmas katasztrófák, amik a jövőben is várhatóak. Nem számít, hogy eddig mennyire környezetbarát módon éltünk, vagy, hogy mennyire fogunk. Vannak dolgok, amiket nem befolyásolhatunk, de mégis megéri a természettel harmóniában élni, kivéve, ha hamarabb akarunk eltűnni a Föld színéről.


Barringer-kráter
forrás: NASA

 
Design by Free WordPress Themes