2012. febr. 22.

Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske

Gondolkodnak-e még a mai rohanó világban a szülők és a leendő szülők azon, hogy gyermekeik milyen játékokon nevelkedjenek? Erről sajnos nem sok felmérés és cikk jelenik meg az interneten és a nyomtatott médiában sem.

Érdemes elgondolkodnunk pedig ezen, hiszen a játék a legfontosabb "eszköz" és időtöltés egy gyermek számára. Ezen időtöltés segít megismerni az anyagokat, általában fejleszti a kézügyességet, a test izomzatát és a világ megismeréseként is szolgál kicsiben. Természetesen ma már hatalmas teret hódítottak a számítógépek, a videojátékok, a közösségi oldalak, melyek fontosak a modern világban való manőverezéshez, viszont nem szabad, hogy a kis ember idejének legnagyobb részét az ezekkel való foglalatosság töltse ki.
A régi gyermekjátékok mára szinte elfeledettek, pedig sokszor tárgy sem kell hozzá, hanem egy kis csapat, régi és leendő barátok. Az egymással való játék az egyik leghasznosabb a gyermek számára, mert ezzel a kommunikációs képességek fejlődnek és a társadalomba, csapatba való beilleszkedés is könnyebb lesz számára a későbbiekben. Régen még a kesztyűbáb is nagyon jó szórakozás volt, ma már ez a mulattató időtöltés sem jellemző.

Sajnos a kisemberek is áldozatai lesznek a jelenlegi pénz és kereskedelem központú világnak, így nagyon ritkán jut el hozzájuk hagyományos játék, vagy ha óvodában, általános iskolában még készítenek is ilyeneket - hozzátenném természet adta anyagokból, vagy újrahasznosítással -, akkor sem őrzik meg ezekről az emlékeket, mivel a média sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a bevételi forrásként szolgáló műanyag "gagyik"-ra és hangzatos, látványos reklámokkal kelt ezekre vágyat a gyermekben.

Ha a másik oldalról szemléljük a 21. század játék kérdését, akkor elkerülhetetlen a számítógép jelenléte a gyermek életében, akár már születésétől fogva. Tény, hogy ők már egy olyan technikai környezetben nőnek fel, ahol ezek ismerete elengedhetetlen, amit természetesen csak gyakorlással és ezek használatával érhetnek el. Ez a korszakunkkal jár, s lehet, hogy így van ez jól.

Csakis a mi döntésünk, hogy milyen játékszerekkel lepjük meg gyermekeinket. Nekünk kell mérlegelnünk, hogy mi a legfontosabb szempont. Adjunk erőszakra nevelő környezetkárosító eljárással készült műanyag játékokat? Ezek helyett inkább a fajáték a helyes választás? Esetleg üljünk le gyermekünkkel és hajtogassunk, bábozzunk, vagy hagyományos játékokat készítsünk? Vagy pedig hadd üljön a gép előtt, addig sem csinál semmi rosszat és biztonságban tudjuk Őt? Válasszon a gyermekünk? A döntés a miénk, de mint mindenben, itt is egyre több tényezőre kell figyelnünk és egyensúlyt létrehozni a játékfajták arányában.


Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul: www.teszvesz.hu/bloggerverseny Jelentkezz Te is!

 
Design by Free WordPress Themes